Wat is een ledlamp?

Een LED lamp is een SSL (Solid state lighting) lamp opgebouwd uit een groep van LEDs (licht-emitterende diodes). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Wit licht

Wit licht in LED lampen werd oorspronkelijk gemaakt door met behulp van een UV-led een fluorescerende laag ('fosfor') te belichten. Inmiddels zijn er ook varianten die direct wit licht uitstralen. Om zacht wit licht te krijgen worden weer andere stoffen gebruikt die een warm-witte kleur emitteren, zoals goud.

Model

LED lampen komen in verschillende modellen voor waaronder de vorm van een gewone gloeilamp met eventueel een grote Edison-fitting (E27). Er zijn ook andere modellen met een kleine Edison E14-fitting, GU5.3-steekvoet (Bipin-voet) of GU10-bajonetvoet. Bij LED lampen zijn de lichtstroom (in lumen), de lichtsterkte (in millicandela) en de stralingshoek (in °) gerelateerd.

Stralingshoek

Bij een kleinere stralingshoek wordt de lichtsterkte (helderheid) groter terwijl de lichtstroom (hoeveelheid licht) niet verandert. Bijvoorbeeld: een 4000 mcd 30° LED straalt net zoveel licht af als een 1000 mcd 15° LED. De stralingshoek is gehalveerd in zowel de breedte als de hoogte, de lichtsterkte is daarmee viermaal zo sterk.

Lichtstroom/lichtopbrengst

Lichtstroom is een maat voor de hoeveelheid energie die een lichtbron in alle richtingen uitzendt. De eenheid van lichtstroom is de lumen. De lichtstroom van een gloeilamp van 40 Watt is b.v. 400 lm.

Lumen vergeleken met watt

Vroeger, toen de meest lampen nog gloeilampen waren, werd de lichtopbrengst uitgedrukt in watt. Eigenlijk is dit een uitdrukking van elektrisch vermogen en niet van licht. De lichtopbrengst wordt weergegeven met het aantal lumen. Hieronder een overzicht waarbij je makkelijk kunt aflezen hoeveel lumen je nieuwe lamp moet hebben wanneer je een bepaalde gloeilamp wilt vervangen.


Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur kan aangegeven worden in Kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur hoe koeler het licht. Een standaard gloeilamp is ongeveer 2700 graden Kelvin.

img1

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur kan aangegeven worden in Kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur hoe koeler het licht. Een standaard gloeilamp is ongeveer 2700 graden Kelvin.

Levensduur

Een LED lamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan (een normale gloeilamp werkt gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 6.000 en 15.000 branduren afhankelijk van het merk). De lichtterugval in de lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%. De lamp wordt niet heet en is tril- en schokbestendig. Bij vier uur gebruik per dag zou hij dus in theorie 35 jaar mee kunnen gaan.. Ook kan een LED lamp goed tegen snel in- en uitschakelen. En bij de spaarlamp duurt het enkele seconden voordat het de volledige lichtopbrengst geeft, in tegenstelling tot de LED lamp die direct na het inschakelen de volledige lichtopbrengst geeft.

Energieverbruik

De LED lamp verbruikt ca. 90% minder energie dan een gewone gloeilamp en ongeveer de helft minder dan een spaarlamp.

CO2 uitstoot

Het vervangen van een gloeilamp door een LED lamp zorgt niet alleen voor een financiele besparing, maar ook voor een aanzienlijk voordeel voor het milieu. Bij het produceren van stroom komt er CO2 vrij (0,566 Kg per KWh), met een besparing van 90% op het stroomverbruik zorgt u dus ook voor een flinke verlaging in de CO2 uitstoot.

Besparings voorbeeld

Een LED lamp gaat 50 keer langer mee en gebruikt 90% minder stroom dan een normale gloeilamp. De aanschafprijs is iets hoger maar de voordelen voor het milieu en uw portemonnee zijn aanzienlijk. Ledlampcentrale verkoopt LED lampen tegen zeer gunstige prijzen. Hierdoor is het vervangen van uw energie verslindende gloeilampen nog interessanter. Gloeilamp eruit, LED lamp erin!

img1